Information om Abortvirus och smittskydd

Många oroliga hästägare har ringt angående de tre rapporterade fallen av virusabort (EHV1) i Östergötland (två i Norrköpingsområdet och ett i Linköpingsområdet).
Vi vill hjälpa alla hästägare att få all information som finns för ni ska kunna förebygga smittspridning och minska risken för att era hästar blir sjuka.

Vi har ingen smitta på kliniken eller på Storgården 1 Marby men råder alla hästägare att ta tempen på sin häst dagligen, var även uppmärksam på om någon häst är snorig och/ eller hostar, tag då kontakt med veterinär.
Håll dräktiga ston helt avskilda från tävlingshästar och finns misstanke om tempstegring hos någon häst eller snoriga/ hostiga hästar i stallet åk inte på träning/ tävling. Tänk också på handhygien när ni går mellan olika hästar och byte av kläder om ni vistas i olika stall. Detta för att inte sprida eventuell smitta vidare.
Att tänka på är att viruset överlever i miljön men förlorar stor del av förmågan att infektera efter 3 timmar. Det är dock beroende av materialet det hamnar på, temperatur och fuktförhållanden. Det överlever längst kring +4*C och i fuktig miljö.

Här kommer några länkar och information
www.sva.se – Djurhälsa- Häst
Om smitta drabbar stall – checklista
Virusabort – hur skyddar man sin häst? – länk
Hästkunskap och vetenskap på HästSverige.se
www.HästSverige.se är en kunskapssajt för dig som vill lära mer om hästar. SVA har tillsammans med flera samarbetande organisationer skapat HästSverige för att du lätt ska hitta aktuellt kunnande och forskning om allt som rör hästen. HästSveriges texter vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet, och allt är expertgranskat. Det är tryggt!

Testa dina hästkunskaper!
• Quiz om smittskydd för hästar
• Quiz om läkemedel och dopning
• Quiz om parasiter hos hästar
• Quiz om hästfoder

Quizzarna har tagits fram för HästSverige av SVA och SLU.