Råd inför betessäsongen

Snart är sommaren här som vi längtat efter, men som samtidigt kräver extra vaksamhet för att undvika fång.
Som de flesta hästägare vet så är tyvärr fång en vanlig sjukdom hos våra hästar. Speciellt sommartid ihop med bete. Det gäller att förebygga så mycket som man kan, och det kan vara väldigt olika mellan hästar vilka som utvecklar fång.
Generellt kan vi se att vissa raser är överrepresenterade som diagnostiseras med fång. Det är ofta lättfödda raser som har sitt ursprung från länder med kargt bete och som är gjorda för att klara tuffare levnadsvillkor. Tex Shetlandsponny, Islandshäst, Connemara mm, men vi ser även att andra raser drabbas allt mer.

Vad bör man då tänka på som hästägare? Det är viktigt att se till vilken häst man har och individanpassa vilken typ av bete man släpper dom på. De kanske inte ska gå på bete alls. Är det en häst i riskzonen så bör man kanske fundera över om det är lämpligt att gå dygnet runt i gräshage. Finns det en skogshage med magrare gräs är det att föredra. Hur ser hästen ut i hullet? Har den haft fång tidigare?
Vi på Hästkliniken hjälper gärna till om du har frågor och funderingar kring din häst.

Nu på våren är det även hög tid att planera för en effektiv parasitbekämpning. Avmaska alltid nya hästar med okänd parasitstatus innan betessläpp. Viktigt också att inte underdosera, detta för att motverka resistens. Se till att ta träckprovsanalyser innan betessläpp och behöver hästarna avmaskas så vänta tre dagar efter avmaskning med att släppa ut dom på betet. Hör av dig om du har frågor kring avmaskningsrutiner.

Vårt mål – nöjda kompisar och glada atleter