Snart är sommaren här och betesläpp närmar sig, vad bör man tänka på?

Nu börjar vi närma oss sommaren. En tid som vi längtat efter och som förhoppningsvis innebär lite ledigt. Även om sommaren som hästägare kan tyckas lite enklare, så är det några områden som man bör tänka igenom och vara uppmärksam på.

Fång – kan alla hästar gå på bete?

Som de flesta hästägare vet så är tyvärr fång en vanlig sjukdom hos våra hästar. Speciellt sommartid ihop med bete. Det gäller att förebygga så mycket som man kan, och det kan vara väldigt olika mellan hästar vilka som utvecklar fång.
Generellt kan vi se att vissa raser är överrepresenterade som diagnostiseras med fång. Det är ofta lättfödda raser som har sitt ursprung från länder med kargt bete och som är gjorda för att klara tuffare levnadsvillkor. Tex Shetlandsponny, Islandshäst, Connemara mm, men vi ser även att andra raser drabbas allt mer.
Vad bör man då tänka på som hästägare? Det är viktigt att se till vilken häst man har och individanpassa vilken typ av bete man släpper dom på. De kanske inte ska gå på bete alls. Är det en häst i riskzonen så bör den nog inte gå dygnet runt i gräshage. Finns det en skogshage med magrare gräs är det att föredra. Hur ser hästen ut i hullet? Har den haft fång tidigare? Är du osäker så rådfråga gärna din veterinär om din häst ligger i riskzon för fång.

Träckprov

Nu på våren är det även hög tid att planera för en effektiv parasitbekämpning. Avmaska alltid nya hästar med okänd parasitstatus innan betessläpp. Viktigt också att inte underdosera, detta för att motverka resistens. Se till att ta träckprovsanalyser innan betessläpp och behöver hästarna avmaskas så vänta tre dagar efter avmaskning med att släppa ut dom på betet. Hör av dig om du har frågor kring avmaskningsrutiner.

Pollenallergi

Det är inte alls ovanligt att vissa hästar reagerar precis som vi människor på pollen. Ibland reagerar hästar som vi med rinnande ögon och näsa. De får hosta och blir trötta för det samlas mycket segt slem i andningsvägarna. Ofta drabbar det hästar som redan innan är överkänsliga mot dammkvalster. Att vistas mycket utomhus brukar vara bra för hästar som är känsliga för stallmiljön vintertid, men se upp så de inte blir sämre under pollensäsongen. Tveka inte att ta kontakt med veterinär som kan hjälpa till om besvären kommer och som kan ge bra råd hur du bäst hjälper din häst. I vissa fall får hästarna allergimedicin för att klara av pollensäsongen.

Vi på Hästkliniken hjälper gärna till om du har frågor och funderingar kring din häst.

Vårt mål – nöjda kompisar och glada atleter